Miks eelistada tarbijana kohalikke tootjaid?

Seoses kriisiga kutsuvad paljud Eesti ettevõtted toetama siinset ettevõtlust. Kodumaise kauba eelistamine on üks lihtsamaid viise majandusele kaasaaitamiseks. 

Tarbijatena võiksime alati meeles pidada, et meie ostuotsused mõjutavad üldist majandust. Seetõttu on mõistlik võimalusel eelistada poes kodumaist kaupa. Konjunktuuriinstituudi uuringu kohaselt eelistas 2016. aastal kodumaist toidukaupa 74% vastanutest. Samas moodustasid kodumaised tooted mullu 65% Eesti suuremate jaekettide käibest. Ideaalis võiks meie kui tarbijate eelistus peegelduda ka meie tegevuses. 

Võib väita, et selline ebakõla on tingitud eelkõige hinnast. Paratamatult on kodumaise kaubaga väljakujunenud arvamus, et see on välistoodetega võrreldes kallim. Eelistades Läti kohukest Eesti omale võidame küll hinnas, aga mis on sellise hinnavõidu taga? Sigrid Harjo (EASi juhatuse liige) sõnul toob imporditud toodete eelistamine endaga kaasa väiksemat käivet, napimaid investeeringuid, sealhulgas toote- ja protsesside arendusse, mis omakorda vähendab kodumaise tootja väljavaateid tulla turule millegi uue või odavamaga. Tarbijatena saame seda olukorda mõjutada läbi enda igapäevaste valikute täpselt nii palju kui igal inimesel võimalik on. 

Lisaks aitab kohaliku toodangu tarbimine vähendada loodussaaste jalajälge, sest kaupade tarne on lühem ning vajab vähem energiat. Mida kaugemalt on kaup poeletile jõudnud, seda rohkem on kulunud ka kütust selle siia toomiseks. 

Anna meile teada – kuidas eelistad sina igapäevaelus eestimaist?

  • Ostes juur- ja puuvilju veendun, et tegu oleks kodumaiste toodetega
  • Ostes liha tooteid eelistan kodumaist toodet 
  • Eelistan kohalikku väiketootjat – ostan võimalusel talupoest
  • Teen teadlikke valikuid oma igapäeva rutiinis – eelistan Eesti ettevõtete poode
  • Teen teadlikke valikuid oma igapäeva rutiinis – eelistan Eesti ettevõtete teenuseid

Artikkel on kirjutatud kampaania #RÄÄGIMERAHAST raames. Räägi sel teemal kaasa Facebooki grupis!